Bewegen voor peuters en kleuters

Televisie kijken, computerspelletjes spelen, "wandelen" in de wandelwagen. Jonge kinderen bewegen tegenwoordig steeds minder. Één op de zeven kinderen heeft overgewicht. Door te weinig bewegen, in combinatie met een verkeerd voedingspatroon, treedt bij steeds meer kinderen vanaf drie jaar overgewicht op. In de eerste drie levensjaren wordt hiervoor de basis al gelegd. Overgewicht is volksziekte nummer 1 aan het worden. 

Waarom is bewegen belangrijk?

Voor je peuter en kleuter is bewegen heel belangrijk omdat zij plezier in spelen en bewegen hebben. Maar veel bewegen is ook van belang om dagelijkse dingen uit te voeren zoals tanden poetsen, op een stoel klimmen of naar de supermarkt lopen. En bewegen heeft grote invloed op de totale ontwikkeling van je peuter/kleuter, lichamelijk, sociaal, emotioneel en verstandelijk. Het is dus belangrijk om je peuter/kleuter veel te laten bewegen, spelen en ontdekken zowel binnen als buiten.

Vroeg begonnen is vroeg gewonnen

Kinderen hebben plezier in bewegen en bewegen vanuit zichzelf de hele dag. Dat is het belangrijkste. De basis voor een goede motorische ontwikkeling wordt al gelegd in de eerste 6 maanden. Door veel en gevarieerd te bewegen leert een kind vele bewegingen onder de knie te krijgen. Bewegen is echter ook belangrijk bij het leren van taal. Kinderen leren begrippen als onder, boven, over, achter, links en rechts alleen door zich deze begrippen bewegend eigen te maken. Door mee te kunnen doen aan bewegingsspelletjes legt een kind contact met leeftijdsgenootjes. Ze leren samen spelen, maar ook ruzie maken en teleurstellingen verwerken. Kinderen die veel (buiten) spelen zijn beter toegerust om gezond en evenwichtig op te groeien. Zij hebben relatief minder kans op ongevallen en zullen bij ziekte ook sneller herstellen. Ook zijn zij mentaal sterker. Al met al lopen zij minder gezondheidsrisico’s.